Menu

Daily Current Affairs Quiz – 4th August 2020

Daily Current Affairs Quiz - 4th August 2020

Here is the Current Affairs Quiz of 4th August 2020 covering the following topics: Vidyarthi Vigyan Manthan, Guyana, E-Raksha Bandhan, BSNL, IPL 2020.. As we all know that the General Awareness constitutes a major part of any competitive examination and hence it needs your undivided attention. Generally, the questions asked in the competitive exams are generally framed on National News, International News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in this section of the competitive examinations you are required to cover all these topics thoroughly.

Attempt all questions carefully and check where your preparation exists in Current Affairs Section.

Daily Current Affairs Quiz – 04.08.2020

Daily Current Affairs is very important to crack any competitive exam as it contains high weightage. Current Affairs is the only section in any competitive exams which requires less effort but gives high marks. Candidates are required to stay updated with the daily events, but it is not possible to get all updates of events around the world besides other sections preparation. Here we come for you – we collect all updates from around the world and present it in the form of a daily current affairs quiz.

Daily Current Affairs MCQ - 4th August 2020

Q1. Who inaugurated Grand Finale of the 4th edition of Smart India Hackathon-SIH (Software) 2020, the largest online hackathon in the world?
1) Amit Shah
2) Narendra Modi
3) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
4) Ram Nath Kovind
5) Nitin Gadkari

CHECK ANSWER

Q1.
Answer: 3
Ramesh Pokhriyal 'Nishank'

Q2. Name the person who launched ‘Vidyarthi Vigyan Manthan 2020-21’.
1) Prakash Javadekar
2) Narendra Modi
3) Pralhad Patel
4) Harsh Vardhan
5) Narendra Singh Tomar

CHECK ANSWER

Q2.
Answer - 4
Harsh Vardhan

Q3. Which department launched pan India 1000 SARS–CoV-2 RNA genome sequencing programme in collaboration with the national laboratories and clinical organization?
1) Department of Chemicals and Petrochemicals
2) Department for Science and Technology
3) Department of Health and Family Welfare
4) Department of Biotechnology
5) Department of Internal Security

CHECK ANSWER

Q3.
Answer - 4
Department of Biotechnology

Q4. Name the MSME minister who approved the Khadi Agarbatti Aatmanribhar Mission proposed by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC).
1) Narendra Modi
2) Nitin Gadkari
3) Nirmala Sitharaman
4) S Jaishankar
5) Raj Nath Singh

CHECK ANSWER

Q4.
Answer - 2
Nitin Gadkari

Q5. Which state government launched cybercrime awareness programme named ‘E-Raksha Bandhan’?
1) Karnataka
2) Telangana
3) Andhra Pradesh
4) Tamil Nadu
5) Kerala

CHECK ANSWER

Q5.
Answer - 3
Andhra Pradesh

Q6. How much percent reservation was given for More Backward Classes in state judicial service by Rajasthan government?
1) 27%
2) 11%
3) 5%
4) 13%
5) 18%

CHECK ANSWER

Q6.
Answer - 3
5%

Q7. The Cotton Corporation of India (CCI) plans to set up its own warehouse in which country?
1) Maldives
2) Thailand
3) Vietnam
4) Tibet
5) China

CHECK ANSWER

Q7.
Answer - 3
Vietnam

Q8. Which ministry in collaboration with MyGov conducts quiz competition on ‘Atmanirbhar Bharat – Swatantra Bharat’?
1) Health and family welfare ministry
2) Defence ministry
3) Chemicals and Fertilizers ministry
4) Skill Development and Entrepreneurship ministry
5) Power ministry

CHECK ANSWER

Q8.
Answer - 2
Defence Ministry

Q9 Find the company which partnered with Innoviti Payment Solutions Pvt. Ltd to launch the new credit card Equated Monthly Installments offering on POS terminals.
1) PNB Financial Solutions Limited
2) IOB Financial Solutions Limited
3) SBI Financial Solutions Limited
4) BOB Financial Solutions Limited
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q9.
Answer - 4
BOB Financial Solutions Limited.

Q10. Who heads the expert committee formulated by International Financial Services Centres Authority (IFSCA) to suggest ways to develop the international retail businesses?
1) Pradip Shah
2) G. Srinivasan
3) Siddhartha Sengupta
4) Shyamal Mukherjee
5) Dipesh Shah

CHECK ANSWER

Q10.
Answer - 1
Pradip Shah

Q11. Mohamed Irfaan Ali has become the president of which country?
1) Suriname
2) Guyana
3) Brazil
4) Venezuela
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q11.
Answer - 2
Guyana

Q12. Rajesh Kumar has been appointed as the chief secretary of which state?
1) Nagaland
2) Sikkim
3) Mizoram
4) Meghalaya
5) Manipur

CHECK ANSWER

Q12.
Answer - 5
Manipur

Q13. Union Ministry of Health and Family Welfare collaborated with Asian Development Bank & UNICEF for thermal screening at Rajiv Gandhi International Airport located at which city?
1) New Delhi
2) Kolkata
3) Mumbai
4) Bengaluru
5) Hyderabad (ans)

CHECK ANSWER

Q13.
Answer - 5
Hyderabad

Q14. Name the company which became the first independent power producer to fully commission the first three wind auctions held by the Solar Energy Corporation of India (SECI).
1) My Home Power private Limited
2) Shyam Indus Power Solutions Limited
3) Reliance Power Trading Limited
4) Sembcorp Energy India Limited
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q14.
Answer - 4
Sembcorp Energy India Limited

Q15. Who has won the British Grand Prix 2020?
1) Charles Leclerc
2) Lewis Hamilton
3) Valtteri Bottas
4) Sebastian Vettel
5) Max Verstappen

CHECK ANSWER

Q15.
Answer - 2
Lewis Hamilton

Q16. Which country is going to host the 13th edition of Indian Premier League (IPL) 2020?
1) United Arab Emirates 
2) South Africa
3) Australia
4) New Zealand
5) West Indies

CHECK ANSWER

Q16.
Answer - 1
United Arab Emirates

Q17. Squash Rackets Federation of India has withdrawn from the Women’s World Team Squash Championship 2020 scheduled to be conducted in which country?
1) Kuala Lumpur, Malaysia
2) Beijing, China
3) Tokyo, Japan
4) Seoul, South Korea
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q17.
Answer - 1
Luala Lumpur, Malaysia

Q18. Who authored the booked titled “Siyasat Mein Sadasyata” which was released by Bihar Chief Minister Nitish Kumar?
1) Manmohan Singh
2) Rasheed Kidwai
3) Vijay Kumar Choudhary
4) Seema Mustafa
5) Kiran Bedi.

CHECK ANSWER

Q18.
Answer - 3
Vijay Kumar Choudhary

Q19. Find the person who written the book named “Vishesh: Code to Win”?
1) Viswanathan Anand
2) Arunima Sinha
3) Mary Kom
4) Nirupama Yadav
5) Sunil Gavaskar

CHECK ANSWER

Q19.
Answer - 4
Nirupama Yadav

Q20. Amar Singh who passed away recently is a renowned ________.
1) Singer
2) Actor
3) Politician
4) News Editor
5) Hockey Player

CHECK ANSWER

Q20.
Answer - 3
Politician

Q21. Kamal Rani Varun who passed away in August 2020 is the cabinet minister in which state?
1) Madhya Pradesh
2) Uttar Pradesh
3) Punjab
4) Haryana
5) Gujarat

CHECK ANSWER

Q21.
Answer - 2
Uttar Pradesh

Q22. P Manikyala Rao who is in news recently is the former minister of which state?
1) Madhya Pradesh
2) Tamil Nadu
3) Telangana
4) Kerala
5) Andhra Pradesh

CHECK ANSWER

Q22.
Answer - 5
Andhra Pradesh

Q23. The world Sanskrit day 2020 was celebrated on ___________.
1) 30th May
2) 3rd August
3) 1st September
4) 28th June
5) 31st July

CHECK ANSWER

Q23.
Answer - 2
3rd August

Q24. Which edition of Muslim Women Rights Day was observed on August 1, 2020?
1) 4th
2) 2nd
3) 5th
4) 3rd
5) 1st

CHECK ANSWER

Q24.
Answer - 5
1st

Q25. Name the hurricane which hits Bahamas recently.
1) Alberto
2) Sandy
3) Allen
4) Isaias
5) Gordon

CHECK ANSWER

Q25.
Answer - 4
Isaias

Q26. Galapagos Islands, the world’s 1st UNESCO world heritage site is located in which country?
1) Colombia
2) Peru
3) Ecuador
4) Brazil
5) Bolivia

CHECK ANSWER

Q26.
Answer - 3
Ecuador

Q27. Agatti Island is located in which country?
1) Australia
2) Japan
3) China
4) India
5) Brazil

CHECK ANSWER

Q27.
Answer - 4
India

Q28. Which ministry was renamed as Ministry of Education recently?
1) Human Resource Development Ministry 
2) Sports Ministry
3) Skill Development and Entrepreneurship Ministry
4) Culture Ministry
5) Social Justice and Empowerment Ministry

CHECK ANSWER

Q28.
Answer - 1
Human Resource Development Ministry

Q29. Mukundra Hill Tiger Reserve is located in which state?
1) Karnataka
2) Telangana
3) Andhra Pradesh
4) Tamil Nadu
5) Rajasthan

CHECK ANSWER

Q29.
Answer - 5
  Rajasthan

Q30. The Pillur dam was built over which river?
1) Kaveri River
2) Vaigai River
3) Palar River
4) Bhavani River
5) Kollidam River

CHECK ANSWER

Q30.
Answer - 4
Bhavani River

Q31. Who partnered to conduct a predictive analysis of public grievances?
1) Department of Defence (DoD)
2) Department of Administrative Reforms & Public Grievances (DARPG)
3) Indian Institute of Technology, Kanpur (IITK)
4) All the above
5) None of these

CHECK ANSWER

Q31.
Answer - 4
All the above

Q32. __________ is to conduct Phase II+III clinical trials of Oxford University-Astra Zeneca COVID-19 vaccine, COVISHIELD, in India.
1) Serum Institute of India
2) Panacea Biotec
3) Biocon
4) Bharat Serums and Vaccines Limited
5) None of these

CHECK ANSWER

Q32.
Answer - 1
Serum Institute of India

Q33. _________ is the nodal Department of Government of India in respect of policy initiatives on Public Grievances and custodian of data on web-based CPGRAMS portal.
1) DARPG
2) Department of Statistics
3) Department of Programme Implementation
4) CSO
5) None of these

CHECK ANSWER

Q33.
Answer - 1
DARPG

Q34. Ebrahim Alkazi who passed away recently is associated with ________.
1) Sports
2) Scientist
3) Film industry
4) Archeology
5) None of these

CHECK ANSWER

Q34.
Answer - 3
Film industry

Q35. __________ has approved Phase II+III clinical trials of Oxford University-Astra Zeneca COVID-19 vaccine, COVISHIELD, in India.
1) ICMR
2) Ministry of Health
3) DCGI
4) CSIR
5) None

CHECK ANSWER

Q35.
Answer - 3
DCGI

Q36. As per the Defence Production and Export Promotion Policy, aims to achieve a turnover of __________ by 2025.
1) Rs.1,00,000 Crores
2) Rs.1,75,000 Crores
3) Rs.2,25,000 Crores
4) Rs.2,50,000 Crores
5) None of these

CHECK ANSWER

Q36.
Answer - 2
Rs. 1,75,000 Crores

Q37. Who is appointed as the MD and CEO of SBI Card?
1) Hardayal Prasad
2) Padmaja Chunduru
3) Karnam Sekar
4) Ashwini Kumar Tewari 
5) None of these

CHECK ANSWER

Q37.
Answer - 4
Ashwini Kumar Tewari

Q38. Defence Ministry released draft Defence Production and Export Promotion Policy _________.
1) 2019
2) 2020
3) 2021
4) 2025
5) 2030

CHECK ANSWER

Q38.
Answer - 2
2020

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Table of Contents