Menu

Daily Current Affairs Quiz – 5th August 2020

Daily Current Affairs Quiz

Here is the Current Affairs Quiz of 5th August 2020 covering the following topics: Guyana, Bahrain, Mizoram, AXAA, IIT Kanpur, HDFC Bank. As we all know that the General Awareness constitutes a major part of any competitive examination and hence it needs your undivided attention. Generally, the questions asked in the competitive exams are generally framed on National News, International News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in this section of the competitive examinations you are required to cover all these topics thoroughly.

Attempt all questions within 15 Mins.

Daily Current Affairs Quiz – 05.08.2020

Daily Current Affairs is very important to crack any competitive exam as it contains high weightage. Current Affairs is the only section in any competitive exams which requires less effort but gives high marks. Candidates are required to stay updated with the daily events, but it is not possible to get all updates of events around the world besides other sections preparation. Here we come for you – we collect all updates from around the world and present it in the form of a daily current affairs quiz.

Daily Current Affairs MCQ

Q1. Who is the Union Minister of Youth Affairs and Sports?
1) Dharmendra Pradhan
2) Kiren Rijiju
3) Srinivasa Gowda
4) Pema Khandu
5) None of these

CHECK ANSWER

Q1.
Answer - 2
Kiren Rijiju

Q2. Who launched the book Swachh Bharat Kranti?
1) Gajendra Singh Shekhawat
2) Smriti Irani
3) Piyush Goyal
4) 1 & 2 (ans)
5) None of these

CHECK ANSWER

Q2.
Answer - 4
1 & 2

Q3. Who Chaired the chaired 1st General Council meeting of the Khelo India Scheme?
1) Vice President Venkiah Naidu
2) Sports Minister Kiren Rijiju
3) PM Narendra Modi
4) Home Minister Amit Shah
5) None of these

CHECK ANSWER

Q3.
Answer -
Sports Minister Kiren Rijiju

Q4. When was the HDFC bank founded?
1) 1990
2) 1992
3) 1994
4) 1995
5) 1991

CHECK ANSWER

Q4.
Answer -
1994

Q5. What is the cost of Favipiravir drug under the brand name Covihalt?
1) 24
2) 49
3) 55
4) 64
5) 99

CHECK ANSWER

Q5.
Answer -
49

Q6. Who is appointed as the next new CEO of HDFC Bank?
1) Keki Mistry
2) Uday Kotak
3) Deepak Parekh
4) Sashidhar Jagdishan 
5) None of these

CHECK ANSWER

Q6.
Answer -
Sashidhar Jagdishan

Q7. Who launched Favipiravir drug under the brand name Covihalt?
1) Cipla
2) Lupin
3) Sun Pharma
4) Candila
5) None of these

CHECK ANSWER

Q7.
Answer -
Lupin

Q8. When was National Cooperative Development Corporation (NCDC) established?
1) 1963
2) 1972
3) 1975
4) 1980
5) 1988

CHECK ANSWER

Q8.
Answer -
1980

Q9. The Swachh Bharat Kranti expresses the journey of SBM through ________ essays by a diverse range of stakeholders and contributors to the SBM.
1) 20
2) 35
3) 42
4) 56
5) None of these

CHECK ANSWER

Q9.
Answer -
35

Q10.A. Who launched the Sahakar Cooptube NCDC Channel, a new initiative by the National Cooperative Development Corporation (NCDC)?
1) Narendra Singh Tomar
2) Narottam Mishra
3) Shivraj Singh Chouhan
4) Thawar Chand Gehlot
5) None of these

CHECK ANSWER

Q10.a.
Answer -
Narendra Singh Tomer

Q10.B. Who launched the Sahakar Cooptube NCDC Channel, a new initiative by the National Cooperative Development Corporation (NCDC)?
1) Narendra Singh Tomar
2) Narottam Mishra
3) Shivraj Singh Chouhan
4) Thawar Chand Gehlot
5) None of these

CHECK ANSWER

Q10.b.
Answer -
Narendra Singh Tomer

Q11. The capital of Lebanon is Beirut. What is the currency of Lebanon?
1) Rufiyaa
2) Riyal
3) Tomar
4) Lira
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q11.
Answer -
Lira

Q12. Who is the administrator of Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu?
1) V.P. Singh Badnore
2) Dineshwar Sharma
3) Praful Patel
4) Kiran Bedi
5) Devendra Kumar Joshi

CHECK ANSWER

Q12.
Answer -
Praful Patel

Q13. Where is the HQ of the HDFC bank located?
1) Kolkata
2) New Delhi
3) Mumbai
4) Bengaluru
5) Chennai

CHECK ANSWER

Q13.
Answer -
Mumbai

Q14. Who is the present MD&CEO of Canara bank?
1) T.N. Manoharan
2) L.V. Prabhakar
3) S. S. Mallikarjuna Rao
4) Padmaja Chunduru
5) Rajnish Kumar

CHECK ANSWER

Q14.
Answer -
L.V. Prabhakar

Q15. Idukki Dam is built across which river?
1) Pampa river
2) Kabini river
3) Periyar river
4) Neyyar river
5) Kallada river

CHECK ANSWER

Q15.
Answer -
Periyar river

Q16. ‘Bangas Awaam Mela’ festival is celebrated in which state/UT?
1) Meghalaya
2) Puducherry
3) Jammu & Kashmir
4) Telangana
5) Himachal Pradesh

CHECK ANSWER

Q16.
Answer -
Jammu & Kashmir

Q17. Barakah nuclear power plant which is in news recently is located in which country?
1) Lebanon
2) Kuwait
3) Morocco
4) UAE
5) Oman

CHECK ANSWER

Q17.
Answer -
UAE

Q18. Thudiyurulippara hill which got biodiversity heritage site status recently is located in which state?
1) Kerala
2) Tamil Nadu
3) Maharashtra
4) Gujarat
5) Punjab

CHECK ANSWER

Q18.
Answer -
Kerala

Q19. E-Gyan Mitra mobile app for online education was developed by administration of which UT?
1) Chandigarh
2) Delhi
3) Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
4) Jammu & Kashmir
5) Puducherry

CHECK ANSWER

Q19.
Answer -
Dadra and Nagar Haveli & Daman and Diu

Q20. Ram D Pradhan who passed away recently is the former governor of which state?
1) Uttarakhand
2) Chhattisgarh
3) Haryana
4) Arunachal Pradesh
5) Himachal Pradesh

CHECK ANSWER

Q20.
Answer -
Arunachal Pradesh

Q21. John Hume who passed away in August 2020 is the Nobel laureate in which field?
1) Chemistry
2) Literature
3) Peace
4) Physics
5) Physiology

CHECK ANSWER

Q21.
Answer -
Peace

Q22. Kumari Kavita Devi who is in news recently is associated with which sport?
1) Weightlifting
2) Wrestling
3) Hockey
4) Kabaddi 
5) Cricket

CHECK ANSWER

Q22.
Answer -
Kabaddi

Q23. Indian Railways installed automatic lighting systems at three railways stations in which state?
1) Goa
2) Madhya Pradesh
3) Gujarat
4) West Bengal
5) Chhattisgarh

CHECK ANSWER

Q23.
Answer -
Madhya Pradesh

Q24. A unique kiosk named “UV Baggage Bath” was inaugurated recently at which railway station?
1) Agra City Railway Station
2) Chhatrapati Shivaji Railway Station
3) Ghoom Railway Station
4) Bangalore railway station
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q24.
Answer -
Bangalore Railway Station

Q25. What is the name of health assistance robot which was designed by Mumbai division of central railway?
1) R-Bot
2) Jeevan Lite
3) Rakshak
4) ASIMOV
5) NOCCA

CHECK ANSWER

Q25.
Answer -
Rakshak

Q26. The Healthcare Technology Innovation Centre of Which IIT along with Helyxon healthcare solutions jointly developed a first of its kind remote patient monitoring device for COVID-19?
1) IIT Delhi
2) IIT Kanpur
3) IIT Madras
4) IIT Calcutta
5) IIT Mandi

CHECK ANSWER

Q26.
Answer -
IIT Madras

Q27. Name the person who received the Karmaveer Chakra of United Nations & iCONGO at ReX ConcLIVE.
1) Komal S
2) Jadav Payeng
3) Sunil Ydv SS
4) Arsh Shah Dilbagi
5) Aditya Bhargava

CHECK ANSWER

Q27.
Answer -
Sunil Ydv SS

Q28. Who has been appointed as the MD&CEO of HDFC Bank with effect from October 27, 2020?
1) Deepak S Parekh
2) Keki M Mistry
3) Sumit Bose
4) Ranjan Mathai
5) Sashidhar Jagdishan 

CHECK ANSWER

Q28.
Answer -
Sashidhar Jagdishan

Q29. Which state government signed MoU with Hindustan Unilever Ltd, P&G and ITC to support economic empowerment of women?
1) Kerala
2) Andhra Pradesh
3) Tamil Nadu
4) Telangana
5) Karnataka

CHECK ANSWER

Q29.
Answer -
Andhra Pradesh

Q30. Ministry of defence signed tripartite agreement with Department of Administrative Reforms & Public grievances (DAR & PG) and ‘which’ IIT for using AI, ML to address grievances?
1) IIT Delhi
2) IIT Kanpur 
3) IIT Madras
4) IIT Calcutta
5) IIT Mandi

CHECK ANSWER

Q30.
Answer -
IIT Kanpur

Q31. Axis bank has partnered with which company to deploy multi-lingual bot AXAA?
1) Day One Technologies
2) Sigma Data Systems
3) 7EDGE
4) Quytech
5) Vernacular.ai

CHECK ANSWER

Q31.
Answer -
Vernacular.ai

Q32. Infosys Finacle was selected to digitally transform the transaction banking business of national bank of which country?
1) Saudi Arabia
2) Bahrain
3) Qatar
4) Iran
5) Kuwait

CHECK ANSWER

Q32.
Answer -
Bahrain

Q33. Find the public sector bank which partnered with New India Assurance Company Ltd, Bajaj Allianz General Insurance Co Ltd and HDFC ERGO Health Insurance to offer individual short-term Corona Kavach policy.
1) Canara bank
2) State Bank of India
3) Bank of Maharashtra
4) Bank of Baroda
5) Indian Overseas Bank

CHECK ANSWER

Q33.
Answer -
Canara Bank

Q34. Name the organization which organized international webinar on the theme of ‘Lokmanya Tilak – Swaraj to Self-reliant India’ in New Delhi.
1) Centre for Cultural Resources and Training
2) Nehru Memorial Museum and Library
3) Sahitya Akademi
4) Indian Council for Cultural Relations
5) National school for Culture

CHECK ANSWER

Q34.
Answer -
Indian Council for Cultural Relations

Q35. Indian railways is using New Track Construction (NTC) machine for the 1st time to ease infrastructure work. Name the company which implement this project.
1) Indian Railway Construction Corporation
2) Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited
3) Indian Railway Stations Development Corporation
4) Indian Railway Finance Corporation
5) Centre for Railway Information Systems

CHECK ANSWER

Q35.
Answer -
Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited

Q36. How many states/UTs have joined One Nation One Ration Card scheme as on August 1, 2020?
1) 23
2) 22
3) 20
4) 21
5) 24

CHECK ANSWER

Q36.
Answer -
24

Q37. Central government recently made amendments in Securities Contracts (Regulation) Rules, 1957. As per the amendment, listed entities should meet criteria of minimum _____ public shareholding within 3 years.
1) 20%
2) 35%
3) 25%
4) 50%
5) 40%

CHECK ANSWER

Q37.
Answer -
25%

Q38. What is the defence manufacturing turnover target of India by 2025 as per ‘Defence Production & Export Promotion Policy (DPEPP) 2020’?
1) Rs 1,50,000 crore
2) Rs 1,75,000 crore 
3) Rs 2,25,000 crore
4) Rs 3,75,000 crore
5) Rs 5,90,000 crore

CHECK ANSWER

Q38.
Answer -
Rs 1,75,000 Crore.

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Table of Contents