Menu

Daily Current Affairs Quiz – 6th August 2020

Daily Current Affairs Quiz

Here is the Current Affairs Quiz of 6th August 2020 covering the following topics: India-UN Development Partnership Fund, Tendu leaf scheme, RBI’s 2nd Bi-Monthly Monetary Policy, SEBI. As we all know that the General Awareness constitutes a major part of any competitive examination and hence it needs your undivided attention. Generally, the questions asked in the competitive exams are generally framed on National News, International News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in this section of the competitive examinations you are required to cover all these topics thoroughly.

Daily Current Affairs Quiz – 06.08.2020

Daily Current Affairs is very important to crack any competitive exam as it contains high weightage. Current Affairs is the only section in any competitive exams which requires less effort but gives high marks. Candidates are required to stay updated with the daily events, but it is not possible to get all updates of events around the world besides other sections preparation. Here we come for you – we collect all updates from around the world and present it in the form of a daily current affairs quiz.

Daily Current Affairs MCQ - 06.08.2020

Q1. How many states/UTs have joined Electronic Vaccine Intelligence Network (eVIN) (as on August 5, 2020)?
1) 30
2) 32
3) 31
4) 29
5) 28

CHECK ANSWER

Q1.
Answer - 2
32

Q2. Who is the chairman of Khadi and Village Industries Commission (KVIC)?
1) Sanjib Roy
2) A. N. Sharma
3) Vinai Kumar Saxena
4) Rajan Babu
5) Ajay Tyagi

CHECK ANSWER

Q2.
Answer - 3
Vinai Kumar Saxena

Q3. What is the capital and currency of Spain?
1) Rome & Euro
2) Madrid & Euro 
3) Athens & Pound
4) Athens & Euro
5) Rome & Pound

CHECK ANSWER

Q3.
Answer - 2
Madrid & Euro

Q4. Central Pollution Control Board functions under which ministry?
1) Ministry of Science and Technology
2) Ministry of Earth Science
3) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
4) Ministry of Tribal Affairs
5) Ministry of Health and Family Welfare

CHECK ANSWER

Q4.
Answer - 3
Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

Q5. Where is the headquarters of Aditya Birla health insurance company limited located?
1) New Delhi
2) Bengaluru
3) Mumbai
4) Patna
5) Gurugram

CHECK ANSWER

Q5.
Answer - 3
Mumbai

Q6. Keoladeo National Park is located in which state?
1) Odisha
2) Meghalaya
3) Uttarakhand
4) Punjab
5) Rajasthan

CHECK ANSWER

Q6.
Answer - 5
Rajasthan

Q7. Indira Gandhi Zoological Park is located in which state?
1) Chhattisgarh
2) Maharashtra
3) Punjab
4) Gujarat
5) Andhra Pradesh

CHECK ANSWER

Q7.
Answer - 5
Andhra Pradesh

Q8. Anil Vij, the home minister of which Indian state launched first of its kind, “Works Management System” portal?
1) Chhattisgarh
2) Maharashtra
3) Goa
4) Punjab
5) Haryana

CHECK ANSWER

Q8.
Answer - 5
Haryana

Q9. Which organization developed ‘COVID19BWM App’ to track biomedical waste?
1) National Environment Clearance Board
2) National Afforestation and Eco-Development Board
3) Central Pollution Control Board
4) Central Board for Biomedical Waste Clearance
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q9.
Answer - 3
Central Pollution Control Board

Q10. As per the study published in Nature climate change, the polar bears in artic region will become extinct by which year?
1) 2045
2) 2075
3) 2030
4) 2050
5) 2100

CHECK ANSWER

Q10.
Answer - 5
2100

Q11. Which species is named Cladonotus bhaskari after Kerala researcher Dhaneesh Bhaskar?
1) Mealworm
2) Leopard
3) Twighopper
4) House Cricket
5) Cochineal

CHECK ANSWER

Q11.
Answer - 3
Twighopper

Q12. The International plastic bag free day was observed every year on July 3 since which year?
1) 2013
2) 2010
3) 2011
4) 2009
5) 2015

CHECK ANSWER

Q12.
Answer - 4
2009

Q13. When was world lung cancer day observed annually?
1) August 1
2) May 3
3) June 6
4) September 7
5) July 8

CHECK ANSWER

Q13.
Answer - 1
August 1st

Q14. William English who is in news recently is the co-creator of which computer accessory?
1) Key Board
2) Monitor
3) Mouse
4) Hard Disk
5) Pen drive

CHECK ANSWER

Q14.
Answer - 3
Mouse

Q15. Padma Vibhushan Ebrahim Alkazi who passed away recently is a renowned
1) Architect
2) Theater Director
3) Stunt Director
4) Photographer
5) Painter

CHECK ANSWER

Q15.
Answer - 2
Theater Director

Q16. Shivajirao Patil Nilangekar who passed away in August 2020 is the former Chief Minister of which state?
1) Chhattisgarh
2) Maharashtra
3) Punjab
4) Gujarat
5) Andhra Pradesh

CHECK ANSWER

Q16.
Answer - 2
Maharashtra

Q17. Who launched the book named ‘Swachh Bharat Kranti’?
1) Gajendra Singh Shekhawat
2) Smriti Zubin Irani
3) Nirmala Sitharaman
4) Both 1) and 2) 
5) All the 1), 2) and 3)

CHECK ANSWER

Q17.
Answer - 4
Both 1) and 2)

Q18. Footballer Iker Casillas who announced retirement recently belongs to which country?
1) Argentina
2) Spain
3) Germany
4) Croatia
5) Portugal

CHECK ANSWER

Q18.
Answer - 2
Spain

Q19. As per journal Nature Geoscience, the researchers at University of Maryland and the Institute of Geophysics at ETH Zurich found 37 active volcanic structures on which planet?
1) Mercury
2) Venus
3) Mars
4) Jupiter
5) Saturn

CHECK ANSWER

Q19.
Answer - 2
Venus

Q20. Name the institute which developed a no-touch & painless device named “AJO-Neo” for non-invasive screening of bilirubin level in new-borns.
1) S.N Bose National Centre for Basic Sciences
2) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences & Technology
3) Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research
4) Wadia Institute of Himalayan Geology
5) Institute for Advanced Studies in Science Technology

CHECK ANSWER

Q20.
Answer - 1
S.N Bose National Centre for Basic Science

Q21. Which country has conducted the test flight of LGM-30G Minuteman III missile recently?
1) Russia
2) United States 
3) China
4) South Korea
5) Iran

CHECK ANSWER

Q21.
Answer - 2
United States

Q22. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) signed MoU with ‘which’ Central Armed Police Force to supply mustard oil?
1) National Security Guard (NSG)
2) Central Industrial Security Force (CISF)
3) Central Reserve Police Force (CRPF)
4) Border Security Force (BSF)
5) Indo-Tibetan Border Police (ITBP) 

CHECK ANSWER

Q22.
Answer - 5
Indo-Tibetan Border Police (ITBP)

Q23. Which state/UT government signed MoU with Indian School of Business (ISB) recently?
1) Assam
2) Andhra Pradesh 
3) Bihar
4) West Bengal
5) Telangana

CHECK ANSWER

Q23.
Answer - 2
Andhra Pradesh

Q24. Which company has announced multi-year Strategic Collaboration Agreement with Amazon Web Services (AWS)?
1) Aerovoyce Telecom Limited
2) Bharti Airtel Limited
3) Vodafone-Idea Limited
4) Tata Sky Limited
5) Jio Platforms Limited

CHECK ANSWER

Q24.
Answer - 2
Bharti Airtel Limited

Q25. Which insurance company launched new services and products for COVID-19?
1) HDFC ERGO Health Insurance Company
2) Star Health and Allied Insurance Company
3) Aditya Birla Health Insurance Company 
4) Cholamandalam Health Insurance Company
5) Bharti AXA Health Insurance Company

CHECK ANSWER

Q25.
Answer - 3
Aditya Birla Health Insurance Company

Q26. Under Swadesh Darshan scheme, Union minister Prahlad Singh Patel inaugrated “Thenzawl Golf Resort”, the first golf course of which state?
1) Manipur
2) Arunachal Pradesh
3) Tripura
4) Mizoram
5) Meghalaya

CHECK ANSWER

Q26.
Answer - 4
Mizoram

Q27. Find the 1st country in the world which plans to require Facebook & Google to pay for news content provided by media companies?
1) Vietnam
2) New Zealand
3) Australia
4) Japan
5) China

CHECK ANSWER

Q27.
Answer - 3
Australia

Q28. Which country planned to issue coin in honor of Mahatma Gandhi to mark 150th birth anniversary?
1) Spain
2) United Kingdom
3) Germany
4) South Africa
5) United States

CHECK ANSWER

Q28.
Answer - 2
United Kingdom

Q29. How much was the amount that was contributed by India to the India-UN development partnership fund?
1) USD 15.46 million
2) USD 19.26 million
3) USD 11.28 million
4) USD 13.71 million
5) USD 10.97 million

CHECK ANSWER

Q29.
Answer - 1
USD 15.46 million

Q30. Which among the following cities will be developed as smart cities in the union territory of Ladakh.
1) Leh & Kargil
2) Hemis & Padum
3) Dras & Turtuk
4) Shey & Nyoma
5) None of the Above

CHECK ANSWER

Q30.
Answer - 1
Leh & Kargil

Q31. Which state government launched the unique identity card, the Parivar Pehchan Patras for effective and efficient delivery of central and state schemes for the people?
1) Gujarat
2) Haryana
3) Chhattisgarh
4) Assam
5) Tripura

CHECK ANSWER

Q31.
Answer - 2
Haryana

Q32. Northern railway’s 1st Vyapar Mala Express train ran from Delhi to which state?
1) Gujarat
2) Haryana
3) Chhattisgarh
4) Assam
5) Tripura

CHECK ANSWER

Q32.
Answer - 5
Tripura

Q33. Which state planned to develop India’s 1st snow leopard conservation centre?
1) Arunachal Pradesh
2) Madhya Pradesh
3) Uttarakhand
4) Himachal Pradesh
5) Uttar Pradesh

CHECK ANSWER

Q33.
Answer - 3
Uttarakhand

Q34. How many states/UTs have joined Electronic Vaccine Intelligence Network (eVIN) (as on August 5, 2020)?
1) 30
2) 32
3) 31
4) 29
5) 28

CHECK ANSWER

Q34.
Answer - 2
32

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×

Table of Contents